EosPrime ile Güncel Gümüş Analizi 04.2023

EosPrime ile Güncel Gümüş Analizi 04.2023

Gümüş rezervleri ve üretimi yeşil enerjiden kaynaklanan artan talebe ayak uyduramadı.

  • Küresel ekonominin temiz enerjiye geçişe odaklanması, güneş panelleri ve elektrikli araçlarda kullanılan gümüş için gelecekte daha da artacak ek bir talep yaratıyor.
  • Silver Institute araştırmasına göre, 2023 yılı fiziksel gümüş piyasasında son yılların en büyük açığının yaşanacağı yıl olacak.

 

EosPrime ile Gümüş Analizi

Dünya merkez bankalarının para politikasını gevşetmesi ve enflasyondaki yavaşlama gümüş fiyatlarındaki temel büyümeyi destekliyor.

Değerli metaller söz konusu olduğunda altın ve gümüş genellikle el ele gider. Her iki metal de binlerce yıldır arzu nesnesi olmuştur ve her biri dünyanın her kıtasında bulunmuştur.

Tıpkı altın gibi gümüş de takılarda kullanılır. Bununla birlikte, altından altı kat daha fazla kullanıldığı endüstrideki talebi, yatırımcılar arasında güçlü bir ilgi yaratmaktadır.

Bununla birlikte, gümüş hakkında nispeten az bilgi mevcut ve bu da potansiyel yatırımcıları kayıplara karşı daha savunmasız hale getiriyor.

EosPrime uzmanları 2023 yılında gümüş rezervlerinin azalmaya devam edeceğini ve bunun da değerinde potansiyel bir artışa yol açacağını tahmin ediyor. Gümüş fiyatları son dokuz yılın en yüksek seviyesi olan 30 dolara ulaşabilir ve bu da iyi bilgilendirilmiş yatırımcılar için güçlü potansiyelinin altını çizer.

Dekarbonizasyon ve elektrifikasyon talepte büyük bir artışa yol açacak
Gümüşün değerinin büyük bir kısmı endüstriyel talep ve arz temellerine göre belirlenmektedir. Gümüşün yaklaşık %60’ının elektronik üretimi, güneş pili üretimi, otomotiv endüstrisi ve lehimleme gibi endüstriyel amaçlar için kullanıldığı, sadece %40’ının mücevher, gümüş sikke ve külçe şeklinde yatırım için mevcut olduğu tahmin edilmektedir.

Otomobillerin elektrifikasyonu, 5G’nin yaygınlaşması ve hükümetlerin güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma taahhüdü nedeniyle endüstriyel talep artmaktadır.

Yenilenebilir enerjiye olan talep büyümenin önemli bir itici gücüdür. Gümüş, güneş enerjisi üretim panellerinin temel bir bileşenidir ve yılda yaklaşık 100 milyon ons tüketilmektedir. IEA 2022 yenilenebilir enerji raporuna göre, rüzgar ve güneş fotovoltaiklerinden (PV) elde edilen elektrik önümüzdeki beş yıl içinde iki katından fazla artacak ve 2027 yılında küresel elektrik üretiminin neredeyse %20’sini sağlayacak.

Bu durumun önümüzdeki yıllarda tüketilen gümüş miktarında önemli bir artışa yol açması bekleniyor. BMO Capital Markets’in tahminlerine göre, güneş enerjisi sektöründe yıllık gümüş tüketimi on yıl içinde %85 artarak 185 milyon onsa ulaşabilir.

Gümüşün mükemmel elektrik iletkenliği, onu otomotiv endüstrisinde, özellikle de benzinli araçlardan iki kat daha fazla gümüş içeren elektrikli araçlarda (EV) vazgeçilmez bir bileşen haline getirmektedir. Ayrıca, elektrikli araçlar için şarj istasyonları da önemli miktarda gümüşe ihtiyaç duyacaktır.

Yan ürün gümüş üretiminin önümüzdeki on yılın en önemli trendi olması bekleniyor

Gümüş arzının büyük bir kısmı ana metal madenciliğinin bir yan ürünü olarak üretilmekte olup, çinko, kurşun ve bakır madenciliği gümüş üretiminin %59’unu oluşturmaktadır. Özel gümüş madenleri çok büyük projeler oldukları için maliyetlidir ve bu nedenle sayıları azalmaktadır. Değerli olmayan metal üretiminin bir yan ürünü olarak gümüş arzının önümüzdeki yıllarda artması beklenmektedir.

Meksika, Çin ve Peru halen dünyanın en büyük gümüş üreticileri olup, Peru gümüş rezervlerinde lider konumdadır. Ancak Peru’nun rezervleri azalırken Çin’in rezervleri artmaktadır. Üretimdeki büyüme, önemli ölçüde artan talebe ayak uyduramamıştır. Rezerv ve üretim verilerinin ekstrapolasyonu, bir gümüş madeninin ortalama ömrünün 10 yıl olduğu göz önüne alındığında, rezervlerin 20 yıl veya daha kısa bir süre içinde tamamen tükenebileceğini göstermektedir.

Piyasa ivmesi gümüş fiyatlarını 2022’de düşük tuttu ve 2023’te yukarı çekti

EosPrime ile işlem yapmak için tıklayın

Son 5 yıldaki gümüş fiyat dinamiklerine bakıldığında, bu piyasada yeni bir yükseliş eğiliminin 2020 ortalarında başladığı anlaşılıyor. O zamandan bu yana, gümüş fiyatı büyümesinin bir kısmını kaybederek 22 dolara düştü. Ana kısıtlama güçlü dolardı ve bu da Fed’in para politikasının sıkılaştırılmasına tepki gösterdi.

Korelasyon oldukça güçlüdür; enflasyonist şokun sona ermesi ve güvercin tonun değişmesiyle birlikte gümüş fiyatı 18 dolardan destek bulmuş ve Ağustos 2022’den bu yana sürekli olarak yükselmiştir.

Enflasyon beklentileri değerli metallerle pozitif ilişkilidir ve özellikle EURUSD etkisiyle birleştiğinde öncü bir göstergedir. Düşen enflasyon ve düşük faiz oranlarının mevcut ortamında, bankacılık krizinin ortasında ek teşviklerle birleştiğinde, yatırımcılar yeni bir iş döngüsünün başladığına inanıyor. Bu durum doların gücünü azaltacak ve gümüşe önemli bir destek sağlayarak muhtemelen 2023 yılında fiyatını 30 dolara yükseltecektir.

Diğer Yazılarımız İçin Tıklayın: EosPrime ile Dow Jones ve Nasdaq


Eosprime

 

 

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir